"Kultúráját, művészetét, népművészetét tekintve sokszínű, változatos vidék ez, ahol a különböző népek, népcsoportok egymásra hatásából számtalan maradandó érték született."

2010. január 25., hétfő

Az ötlet

Kedvesemmel kaptuk karácsonyra ezt a csodás Erdély c. albumot.
Soha nem jártam még Erdélyben, de mindig nagyon vonzott/vonz. Nagyon szeretnék egyszer eljutni oda. Bár már nem Magyarországhoz tartozik, szívünkben mindig az marad ez a gyönyörű vidék, gyönyörű hagyományaival.
Az albumban a szöveg és az álomszép fotók mellett, nagyon szép motívumok is találhatóak. Ezek mozgatták meg a fantáziámat. Mielőtt még pontosan megtaláltam volna, milyen minták is ezek, elkezdtem keresztszemessé alakítani azokat. Most már tudom, hogy ezek a szép kis motívumok kalotaszegi varrottas/írásos hímzések mintái.
Csak terveztem, csak terveztem... Gondoltam, ezzel a mennyiséggel már lehet kezdni valamit, összeállítottam egy mintagyűjteménnyé. Odavagyok a quaker mintagyűjteményekért is, olyan szépek és bármikor kiemelhet az ember egy-egy motívumot, önmagukban is kis alkotások.
Mivel a mintagyűjtemény/sampler szép hosszú lett, gondoltam felosztom és megosztom Veletek.
Ekkor pattant ki a SAL ötlete! Mintatervezésben és SAL szervezésben is egyaránt kezdő vagyok, ezt talán kompenzálja hatalmas lelkesedésem és 6 óra alvásigényem... :D

Szeretettel látok mindenkit, legyen az hímzőtárs, vagy csak érdeklődő olvasó!

A SAL-ba még január 30.-ig lehet jelentkezni a singlarb@gmail.com címen.


8 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy megszervezted ezt a SAL-t, jó, hogy megörökíthetjük ezeket a csodálatos mintákat!:-) S a Folklór Múzeum linkjét is köszi.:-)
    Még én sem voltam Erdélyben, de nagyon szeretnénk egyszer eljutni oda a családdal.

    VálaszTörlés
  2. Annyira,de annyira boldogá tettél ezzel a SAL-lal! Főleg,hogy tőled indult.:)
    Én odavagyok a kalotaszegi mintákért, az étkezőasztalunk kalotaszegi, festett.:) Férjem nagymamájáé volt. Hogy milyen buta az ember fiatal korában-tisztelet a kivételnek- évekig nézegettem az asztalt és a székeket,hogyan lehetne lecsiszolni és bepácolni.Hála Istennek nem volt rá időm.:) Sose bocsátanám meg magamnak.
    Szóval puszi a SAL-ért és nagyon profi vagy! Méghogy kezdő!:)))))

    VálaszTörlés
  3. Tervezzétek, csak tervezzétek, hogy ellátogattok akár Kalotaszegre, akár Székelyföldre ;) még az is lehet, hogy tudok segíteni.

    Egyébként, a minta, amit átdolgoztál Barbi az a kalotaszegi nagyírásos. Kíváncsi vagyok milyenek lesznek a kész samplerek.

    VálaszTörlés
  4. Mammka, nem "utállak" ám, az étkezőasztalodért nagyon :))))))

    VálaszTörlés
  5. Én örülök a legjobban, hogy megszerveztem és ennyire lelkesek és lelkesítőek vagytok! Puszi érte! :D

    VálaszTörlés
  6. En: örülök,hogy nem utálsz.:))))) Majd teszek fel fotókat,de olyan nehéz télen jó képeket csinálni....Hála drága férj-nagymaminak,aki az én pótnagymamám lett.Nagyon szerettük egymást.:)

    VálaszTörlés
  7. Barbikám, ez a blogod is éppen olyan igényes mint minden eddigi munkád. Le a kalappal:-)
    6 óra alvásigény???? jujujujjjj Úgy tűnik,tényleg öregszem...

    VálaszTörlés
  8. Már most látom, nagyon jó lesz:-))) örülök, hogy veletek varrhatok együtt!

    VálaszTörlés